Cars & Coffee

Bezoekers aan het woord

De heer Van den Broeck, DAX AC Cobra

Dhr. Van den Broeck heeft Leek op de kaart staan als het gaat om auto’s kijken. En soms ook kopen. Zo zag hij in 2014 deze blauwe Dax Tojeiro en was letterlijk direct verkocht, in enkele minuten was tegelijk de inruil van zijn Donkervoort S8A geregeld. ‘Ik zag de Dax staan en werd simpelweg opnieuw verliefd op deze ruige musclecar’, aldus dhr. Van den Broeck, ‘dan moet je ook doorpakken en genieten’. We schrijven ‘opnieuw’ omdat de eerste kennismaking met het model,  een AC Cobra zoals we de auto eigenlijk allemaal kennen, al ergens in de jaren zestig was. Toen kwam Arjen een vergelijkbare AC Ace tegen (waar deze Dax op geïnspireerd is) en dat maakte indruk. En indruk maken gaat vandaag nog altijd prima, daar zorgen de woeste uitstraling, blitse wielen en go faster stripes wel voor. Zelf liet hij nog fraai glimmende sidepipes (uitlaten) monteren. En het is zeker niet alleen ‘show’, de V8 Corvette Stroker motor is goed voor zo’n 450 pk bij een massa rijklaar van 1170 kg. Stel je voor, machtig! De auto wordt regelmatig voor ritjes in de regio gebruikt. De langste rit was zo’n 400 km, dat kan maar dan stap je wel gebroken uit vertelt de eigenaar eerlijk. Hij komt graag op de Cars & Coffee meetings omdat er veel echte liefhebbers zijn met steeds weer bijzondere auto’s, de laagdrempelige en ongedwongen sfeer is prettig en hij geniet ervan om met andere liefhebbers over elkaars auto’s te praten. Ook als er geen speciale meetings zijn loopt hij graag vrijblijvend door de showroom van Hofman waar altijd wel wat te vinden is voor de liefhebber. Prachtig toch, graag tot een volgende keer in Leek!
Lees meer over Dax Cars op Wikipedia.

De heer Dijkstra, VW Golf GL diesel

In vergelijk met de blitse Dodge van vorige maand is deze auto op de eerste aanblik misschien geen blikvanger. Maar de nadere kennismaking leert dat we hier wel degelijk met een bijzondere auto te maken hebben. De heer Dijkstra uit Ureterp vertelt trots dat hij de tweede eigenaar is van deze mk1 Golf GLD. De laatste van dit type die via Pon in Nederland op kenteken kwam. Met 130.000 km is het tegelijk het best bewaarde exemplaar zou je zeggen! Mooi ook dat het originele aankoopbewijs aanwezig is, voor een knappe Blaupunkt Ingolstadt radio met elektrische antenne betaalde je in 1979 haast 1.300 gulden extra zo lezen we. Uniek dat diezelfde radio dan nog steeds in het dashboard zit, inclusief de dure bijzonderheid; verkeersinformatie. Die liefde voor het merk Volkswagen is heel sterk, ‘mijn vader werkte voor een grote garage in Leeuwarden,’ zo is dat gekomen vertelt dhr. Dijkstra. Het was op een feestje dat hij de vorige eigenaar trof. Na het zien van de Golf werd de afspraak op eerste koop met een handdruk bezegeld. Prachtig als dat zo lukt. Het ‘schone’ design van deze voor Volkswagen zo belangrijke auto is van Giorgetto Giugiaro, met afstand in aantallen zijn meest succesvolle ontwerp. Een volledige reportage staat in de Auto Motor Klassiek van februari 2017. Tip, als je deze zilvergrijze VW bij een volgend Cars & Coffee treffen in Leek ziet staan, maak ook zeker even een praatje met haar enthousiaste eigenaar.
Lees meer over deze Golf op Wikipedia.

Mark Karremans met zijn Dodge Wayfarer

Mark en zijn Dodge (bouwjaar 1950) stonden zaterdagmorgen niet eens eerste rang maar waren samen wel één van de blikvangers. Deze zogenaamde business coupe valt op door z’n letterlijk vette uitstraling. De auto is technisch in orde en wordt actief gebruikt maar het uiterlijk is bewust niet te mooi gemaakt, erg fraai! Mark heeft in Den Haag zijn eigen tattooshop On Edge, het is de liefde die hem naar het noorden bracht. En ook om klassiek te rijden heeft dat zo zijn voordelen. Mark heeft de auto nu 10 jaar en geniet van het rustige karakter. Om die rust te bewaren heeft hij bewust de maximum snelheden in zijn TomTom verlaagd, dat maakte een recente rit terug uit Hamburg een stuk relaxter, immers je haalt opeens prima de gestelde ETA (estimated time of arrival). Ook een spontaan treffen als de Cars & Coffee spreekt hem aan, fijne sfeer, bakje koffie, mooie gesprekken met andere liefhebbers en hij is blij te zien dat er ook jonge mensen op het treffen afkomen. We waarderen Mark zijn kijk op het oldtimer wereldje, bedankt voor het prettige gesprek en graag tot ziens in Leek!
Lees meer over deze Dodge op Wikipedia.