Aandachtspunten oldtimerregeling

We zetten graag de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Voor een volledige vrijstelling van de wegenbelasting volgens de oldtimer regeling gelden de volgende punten:
 

  1. De auto werd meer dan 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen. Het is dus niet het bouwjaar dat belangrijk is, maar de effectieve ingebruikname. Bij wagens die ongeveer 40 jaar oud zijn, kan een maand het verschil maken tussen het al dan niet belasting betalen.
  2. De auto mag enkel privé gebruikt worden en moet ingeschreven staan op naam van een persoon. Zodra de wagen bedrijfsmatig gebruikt wordt of binnen het kader van een bedrijf wordt ingeschreven, geldt de vrijstelling niet.

Voor een overgangsregeling voor oldtimers gelden de volgende zaken:

  1. Het betreft een benzinevoertuig. Wagens die op diesel of LPG rijden, komen niet in aanmerking. Ook niet wanneer ze gedeeltelijk op benzine rijden zoals vaak het geval is bij een LPG-installatie.
  2. De wagen moet ten laatste op 31 december 1987 in gebruik genomen zijn.
  3. De wagen mag niet bedrijfsmatig gebruikt worden. Ook de inschrijving dient op naam van een privépersoon te staan om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling voor oldtimers.
  4. Je mag niet op de openbare weg rijden in december, januari en februari. Tenzij je binnen die periode naar het keuringsstation gaat.

Voor een uitgebreid verslag van de overgangsregeling verwijzen we je graag naar een artikel door Erik van Putten van het tijdschrift Auto Motor Klassiek op hun website. Of bezoek de website van de Belastingdienst Auto en vervoer.