Lucht of watergekoelde motoren

Lucht of watergekoelde motoren

De voor en nadelen van luchtgekoelde of watergekoelde motoren

Luchtgekoeld

Het waren niet de minste merken die luchtgekoelde motoren maakten: VW, Porsche, Tatra, NSU, Chevrolet, Magirus…

Luchtgekoelde motoren maken is eenvoudiger en goedkoper. Ooit was het grootste voordeel dat ze minder wogen, niet lekten of bevroren.

Het grootste nadeel was dat luchtgekoelde motoren de inzittenden verregaand in de kou lieten zitten tijdens de koude maanden van het jaar. Ook de kwalijke eigenschap dat de motor al wordt gekoeld in de opwarmfase moet niet worden onderschat. De opwarmtijd  duurt langer, de uitstoot is behoorlijk groter. Verwarmen met luchtkoeling is ook een stuk lastiger dan met waterkoeling. De cilinders van de motor of de uitlaat, werden met een ventilator ‘aangeblazen’, ze gaven hun warmte af en in de zomer verdween die warme lucht gewoon naar buiten. In de herfst en winter werd de lucht ten eerste niet vlot warm. De lauwe tot warme lucht werd dan via geïsoleerde tunnels naar de uitblaasopeningen gevoerd om daar bij te dragen tot de verkilling van de inzittenden. De toch al beperkte werking van de verwarming in luchtgekoelde auto’s wordt bij klassiekers vaak nog minder omdat het kleppenregelsysteem dat de hitte moet sturen vaak minder goed werkt.

Waterkoeling

Door de grote warmteopname van water, is waterkoeling doorgaans effectiever dan luchtkoeling. Waarbij de lucht direct over het te koelen oppervlak stroomt. De koelvloeistof raakt zijn warmte kwijt via de radiateur waarbij de warme over een groot oppervlak aan de lucht wordt afgegeven. Daarna begint de cyclus opnieuw. De luchtdoorstroom tussen de lamellen van de radiateur kan daarbij aanzienlijk vergroot worden door een ventilator.  Het nadeel van waterkoeling ten opzichte van luchtkoeling, is dat een veel grotere, zwaardere een ingewikkeldere installatie nodig is. De watermantel geeft een betere isolatie, waardoor watergekoelde motoren stiller zijn dan luchtgekoelde.

Kies jij voor lucht of waterkoeling?
Als je op zoek bent naar optimale koelprestaties dan is waterkoeling een betere keuze. De eenvoudiger en simpeler luchtkoeling was vroeger het alternatief, inmiddels is dat door de tijd achterhaald.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!