Het kentekenalfabet

Het kentekenalfabet

Kentekenalfabet
Oud Nederlandse kentekens waren een leuke puzzel. Aan de kenteken combinatie en beginletter was het bouwjaar van de auto te herkennen. Tegenwoordig op rdw.nl kan dat met een druk op de knop. Van welk jaar is bijvoorbeeld deze auto?

Voor wie er meer over wil weten verwijzen we naar het Nederlandskentekenarchief 

Het is mogelijk daar te zoeken naar kentekens en beeldmateriaal te plaatsen.

kikkeroog kentekenalfabet
kikkeroog kentekenalfabet

De kentekenplaat

Een kentekenplaat op een auto of motor is cruciaal, en dient in goede staat te verkeren. Het niet naleven van de regels omtrent kentekenplaten kan leiden tot forse boetes. Vijf vragen over de regels voor kentekenplaten.

In wat voor staat moet de kentekenplaat zijn?

Een kentekenplaat moet goed leesbaar zijn en mag niet zijn beschadigd. De letters en cijfers moeten duidelijk zichtbaar zijn, en mogen niet onleesbaar zijn door bijvoorbeeld vuil of slijtage. Een heel klein deukje in de kentekenplaat is geen probleem, maar als u enigszins het gevoel hebt dat de leesbaarheid gevaar loopt, is het zaak om vlot een nieuwe aan te vragen. U kunt voor een niet goed leesbaar nummerbord een boete ontvangen van 150 euro.

Wat als uw kentekenplaat kwijt of niet meer goed leesbaar is?

Als uw kentekenplaat kwijt of niet meer goed leesbaar is, moet u deze vervangen. Dat kan via de RDW. Houd er rekening mee dat een nieuwe kentekenplaat tussen de 25 en 45 euro kost.

Mag u een kartonnen bordje als vervanger van de kentekenplaat gebruiken?

Nee, een kartonnen bordje met het kenteken erop mag niet als vervanger van de kentekenplaat gebruikt worden. De kentekenplaat moet voldoen aan specifieke wettelijke eisen waar een kartonnen bordje niet aan kan voldoen, zoals een reflecterende achtergrond. Rijden met een kartonnen nummerbord kan dan ook 150 euro kosten.

Mag een sticker op de kentekenplaat?

Het is niet toegestaan om een sticker te hebben op de kentekenplaat. Dit kan de leesbaarheid van het kenteken bemoeilijken en daarmee de handhaving van verkeersregels lastiger maken. Ook als de letters en cijfers nog wél volledig zichtbaar zijn, is een sticker niet toegestaan. Zo vinden sommigen het leuk om een Nederlandse vlag over het EU-logo te plakken. Voor het hebben van een sticker op het nummerbord kan u wederom een boete van 150 euro krijgen.

Wat betekent een klein cijfertje op de kentekenplaat?

Soms heeft een kentekenplaat een klein cijfertje boven het eerste streepje op de plaat. Dit heeft een duplicatiecode, en geeft aan hoe vaak dit kentekennummer een nieuwe kentekenplaat heeft gehad. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat na verlies of diefstal. Iedere keer wanneer er een nieuwe kentekenplaat is aangevraagd komt er een nummertje bij.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!