V8 power

V8 power

V8 power

De Rover V8 begon zijn leven als de Buick 215 , een volledig aluminium OHV-stoterstangmotor die in 1960 werd geïntroduceerd voor het Amerikaanse modeljaar 1961 (deze lag eind jaren vijftig op hun tekentafel). De compacte lichtmetalen motor was licht, met slechts 144 kg (317 lb), en in staat tot een hoog vermogen: de krachtigste Buick- versie van deze motor met een vermogen van 200 pk (149 kW) en de zeer vergelijkbare Oldsmobile “Jetfire” turbocharged- versie gemaakt 215 pk (160 kW), beide nummers SAE bruto . Op basis van verkoopvolume en persberichten was de engine een succes. Buick produceerde in slechts drie jaar 376.799 auto’s met deze motor. Een vergelijkbaar aantal Oldsmobile 215-motoren werd geproduceerd. Bovendien werden sommige Pontiac- modellen uitgerust met de Buick 215, wat leidde tot de bijnaam “BOP 215” voor de motor (BOP staat voor Buick/Oldsmobile/Pontiac). De aluminiummotor was echter relatief duur om te produceren en had problemen met de olie- en koelvloeistofafdichting, evenals met verstopping van de radiator door het gebruik van antivries die onverenigbaar is met aluminium  Als gevolg hiervan stopte GM na 1963 met de productie van de volledig aluminium motor, hoewel Buick een vergelijkbare 300/340/350 cid-motor behield (ijzeren blok en lichtmetalen koppen, later volledig ijzer) (1964-1980), evenals een V6- derivaat (1962-2008) die een zeer lang en succesvol leven bleek te hebben.

In januari 1964 gaf Rover aan het Amerikaanse operatiehoofd J. Bruce McWilliams toestemming om de mogelijke aankoop van een Amerikaanse V8-motor voor Rover-auto’s te onderzoeken. De geschiedenis vertelt dat McWilliams de Buick V8 voor het eerst zag in de fabriek van Mercury Marine , waar hij de verkoop van Rover-gasturbines en dieselmotoren aan het bedrijf besprak (Mercury gebruikte inderdaad de Land Rover 2.25 L (137,3 cu in) dieselmotor in gemarineerde vorm)  Het is echter waarschijnlijk dat McWilliams eerder op de hoogte was van de Buick-motor. In ieder geval realiseerde McWilliams zich dat de lichtgewicht Buick V8 ideaal zou zijn voor kleinere Britse auto’s (hij woog inderdaad minder dan veel straight-4- motoren die hij zou vervangen). McWilliams en William Martin-Hurst begonnen een agressieve campagne om GM te overtuigen de gereedschappen te verkopen, wat ze uiteindelijk in januari 1965 toestemden. De met pensioen gaande Buick-ingenieur Joe Turlay verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk om als adviseur op te treden.

Rover V8’s zijn aanwezig in modellen van Morgan +8,TVR, Triumph TR8, Land Rover en MGB V8, naast vele andere Britse klassiekers. Vanaf het jaar 2000 kon de Rover V8 niet meer concurreren met andere V8-motoren in zijn klasse. De laatste Rover V8 werd gemaakt in mei 2004, na 37 jaar in productie te zijn geweest bij Rover.

bron : https://stringfixer.com/nl/Rover_V8_engine

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!