De 5 verrassende cijfers over klassiekers in Belgie

De 5 verrassende cijfers over klassiekers in Belgie

De 5 verrassende cijfers over klassiekers in Belgie

De gemiddelde afstand die een oldtimer per jaar rijdt is 1160 kilometer. Als we motorfietsen opnemen in de totale mix, dan zakt dit cijfer naar 1.048 kilometer. Ter vergelijking: een gewone personenwagen legt in België gemiddeld 18.000 kilometer per jaar af (cijfers van Car-Pass 2019). Een klassieker komt zo’n… 13 keer per jaar van stal.

De gemiddelde waarde van een oldtimer, op basis van een schatting van de eigenaars is 26200 euro. Leid daar niet uit af dat alle verzamelaars goed in de slappe was zitten: dit is een gemiddelde (geen mediaan) en één klassieker op twee wordt op minder dan 10.000 euro geraamd.

De gemiddelde leeftijd van de Belgische oldtimers is 48 jaar. Klassieke motorfietsen zijn trouwens iets ouder dan auto’s (54 jaar).

Nog een cijfer dat de stereotypen doorprikt: hoewel het gemiddelde jaarinkomen van een verzamelaar wordt geschat op 55.000 euro, maakt meer dan de helft van de oldtimerrijders deel uit van een huishouden met een jaarlijks inkomen van minder dan 40.000 euro.

De gemiddelde leeftijd van een Belgische oldtimerbezitter is 58 jaar. Slechts een kwart is jonger dan 50 jaar. Liefst 98 procent van de eigenaars zijn mannen, en ze zijn met even veel voltijdse werknemers als gepensioneerden (39 procent).

Zouden de cijfers in Nederland erg verschillen?

bron: vroom.be

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!