Winterstop tips voor je klassieker

Winterstop tips voor je klassieker

Winterstop tips voor je klassieker, youngtimer cabrio of hobbyauto

Een onderwerp waar we altijd veel vragen over krijgen; winterstalling van auto’s en motoren. Eigenlijk rij je het liefst het hele jaar door en voor de techniek is dat misschien ook wel het beste maar in de praktijk kiezen veel eigenaars er toch voor om het voertuig te stallen. En met de huidige belastingregels heb je soms ook geen keuze.

Onze 13 tips voor winterstalling:

1.   Maak voor je de auto stilzet eerst een langere rit zodat alles netjes op bedrijfstemperatuur komt en de meeste condens is verdwenen uit de motor, uitlaat, motorolie enzovoort. 

2.    Auto wassen en schoon opbergen, indien mogelijk gelijk de lakbeschadigingen bijwerken en in de was zetten als extra bescherming.

3.    Zorg voor een ethanolvrije brandstof  in de tank. Bijvoorbeeld Firezone competitie 102, ook Shell V-power en BP Ultimate zijn nog ethanol vrije benzine merken. Gebruik geen E10 in je kostbare bezit, deze brandstof verouderd al na enkele maanden, een stalen tank bevordert dit proces ook nog eens extra.

4.   Zet een druppellader op de accu, deze kan continue aangesloten blijven en verlengt de levensduur van de accu aanmerkelijk.

5.     Als de auto in de vorst staat, bewaar dan de accu in huis. Accu’s bezwijken in extreme hitte en koude.

6.     Pomp de banden op tot ongeveer 4 bar, dit voorkomt het onrond/ vierkant worden van de band en de auto rolt ook nog eens aanmerkelijk lichter. Verplaats zo mogelijk de auto een keer per maand zodat de banden steeds een ander positie krijgen.

7.     Zet de deuren en/ of ramen en de kofferbak op een kier zodat het kan luchten.

8.      Bedien een keer per maand de koppeling en de rem om zo het hydraulische gedeelte gangbaar en soepel te houden.

9.     Auto niet op de handrem zetten tijdens de stallingsperiode, zet hem beter in de versnelling.

10.  Zorg voor een droge stalling of een  goed geventileerde ruimte, vermijd stalling in een vochtige ruimte zoveel mogelijk.

11.   Ververs de motorolie bij voorkeur na de winterslaap.

12.   Verzorg het onderhoud in de wintermaanden, ook ons bedrijf heeft dan meer tijd voor reparaties en revisies.

13.  Probeer niet in de pekelperiode te rijden, ook op een droge weg stuift het pekel/zout in alle hoeken en gaten, zelfs in een droge stalling gaat pekel/zout vocht aantrekken uit de lucht en gaat het roestproces onverminderd door. Wacht na de vorst/ pekelperiode geruime tijd tot de regen het zout heeft weggespoeld van de weg.

Tot zover onze tips. Voor vragen en advies ben je altijd welkom. Alvast een goede winterrust! En volgend seizoen weer veilig op weg en lekker genieten van en met je auto.

Met vriendelijke groet,

Eelco Hofman

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!