Heeft u een oldtimer? Moet u die parkeren in box 3?

Heeft u een oldtimer? Moet u die parkeren in box 3?

Heeft u een oldtimer?
Moet u die parkeren in box 3?

De waarde van de inboedel van een woning, auto’s, boten en juwelen is onbelast. Zulke roerende zaken zijn bedoeld voor consumptie, en brengen in economisch opzicht geen voordeel. Er bestaat een uitzondering voor zaken die hoofdzakelijk, minstens 70%, worden aangehouden als belegging. Denk aan een grote collectie waardevolle oldtimers of schilderijen. Voor de fiscus is het wel lastig aan te tonen of een schilderij of kunstwerk een belegging is. Er is een vrijstelling in box 3 voor voorwerpen van kunst en wetenschap. In het “Ferrari-arrest” besliste de Hoge Raad in 1993 onder andere dat dat ook een auto kan zijn.

Als u uw oldtimer hoofdzakelijk – voor ten minste 70% – als belegging aanhoudt, dan behoort die in principe tot box 3. De bewijslast daarvoor ligt bij de belastinginspecteur. Bij de belastingaangifte neem je daarvoor dan de waarde in het economische verkeer op 1 januari van het jaar van aangifte.

Wat nu als u een verzameling leuke klassiekers in de garage heeft staan? Als uw oldtimer een onderdeel van een verzameling wordt, dan hoeft dat in principe nog geen belegging te zijn. Maar als het u meer om het rendement gaat dan om de auto’s zelf, zit u in de gevarenzone.

Oldtimers blijven vaak buiten box 3. Maar u bedoelingen, de feiten en omstandigheden zijn daarbij beslissend. Bij twijfel geldt: niet inhalen en vraag een specialist.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!