Mazda MX-5 Miata al 30 jaar een topper!

Mazda MX-5 Miata al 30 jaar een topper!

Mazda MX-5 Miata al 30 jaar een topper!

Mazda MX-5 Miata ND vs. MX-5 Miata NA 
Ze verschillen bijna 30 jaar in leeftijd. 
Welke past het best bij jou?

In 1989 produceerde Mazda toch een tweezitter: de MX-5. Begin 2011 werd officieel bekendgemaakt dat het 900.000e exemplaar was geproduceerd. Op vrijdag 22 april 2016 rolde in Hiroshima de 1.000.000ste Mazda MX-5 van de band. De MX-5 is de best verkochte open tweezitter ter wereld.

1989-1997 Mazda MX-5 NA (mark 1)

Het ‘oermodel’ met de inklapbare koplampen. Tot 1993 was er uitsluitend een 1,6 litermotor verkrijgbaar die 116 pk en 135 Nm-koppel aan 5500 tpm leverde. Vanaf 1994 kwam er naast de 1,6 liter een sterkere 1,8 liter versie beschikbaar, die 131 pk leverde en een koppel van 152 Nm aan 5000 tpm. Het vermogen van de 1,6 liter motor werd vanaf 1995 verlaagd naar 90 pk. Dit gebeurde middels kleppen die minder lang opengingen d.m.v andere nokkenassen, een lagere compressie en een aangepast motormanagementsysteem. Het vrij bescheiden koppel van 129 Nm werd door deze aanpassingen bij 4000 tpm vrijgegeven, wat – ondanks het vermogensverlies – zorgde voor een vlot oppakkende motor. Mazda voerde de “downsizing” van de motor vooral door om een breder publiek te bereiken. Deze 1,6l/90 pk-versie kwam alleen in Europa op de markt. Geïnspireerd door de naoorlogse Britse sportauto’s, heeft de MX-5 een verjongde interesse in roadsters na het afsterven van auto’s zoals de MG B en Triumph Spitfire. Van alle generaties is de NA de échte toekomstige klassieker… Goede en zeldzame NA’s zijn in laatste jaren schaars geworden en steeds meer verzamelaars gaan de ‘waarde’ en ‘invloed’ van dit model door de hele geschiedenis van ‘de auto’ inzien. Prijzen van de  NA’s generaties stijgen laatste jaren dan ook fors en overstijgen veelal de nieuwere generaties. 

1998-2005 Mazda MX-5 NB (mark 2)

De belangrijkste wijziging bij dit model was het verdwijnen van de inklapbare koplampen, wat op protest van MX-5-fans kon rekenen. De klaplampen werden vervangen door wat conservatiever gevormde geïntegreerde plastic koplampen. De chromen deurgrepen van de NA werden vervangen door in de kleur van het koetswerk gespoten modellen. De lijn van de NB werd hertekend, wat resulteerde in een massiever voorkomen. Het design was zowel interieur als exterieur meer ‘van die tijd’ en ook de rijcomfort was flink verbeterd. Nog altijd zeer sportief, maar iets minder spartaans dan de vorige generatie. Ook qua afmetingen en gewichten is de NB iets gegroeid. In 2002 kreeg het model een facelift en werd sindsdien ook de NB FL of Mark 2.5genoemd. Dit model onderging wijzigingen in het audiosysteem, koplampen, mistlampen, front, middenconsole, stoelen en kofferbakverlichting. De NB serie was leverbaar met een 1,6 en een 1,8 liter motor. Het vermogen en koppel van de 1,6 liter steeg naar 110 pk en 134 Nm bij 5000 tpm. Het vermogen van de 1,8 liter motor steeg naar 141 pk, zo ook het koppel naar 162 Nm bij 4500 tpm.  Het jubileumjaar bracht in 1999 de ’10th Anniversary’; een gelimiteerde oplage in o.a. verchroomde velgen, Innocent Blue lak  6-bak. Hoewel Mazda deze modellen destijds moeilijk wist te verkopen, zijn dit nu een van de meest gewilde NB’s onder liefhebbers. In 2001 kreeg de NB een facelift waarbij er wat technische wijzingen waren en ook het exterieur iets ‘strakkere’ lijnen krijg in het voorfront. Ook werd er een 6-versnellingbak (optioneel) geïntroduceerd. In 2003 werd in Japan een coupe-variant op de markt gebracht, de ‘Mazda Roadster Coupe’ (179 geproduceerd). In 2004/2005 was er de Mazdaspeed MX-5 met 178pk-sterke turbomotor. 

2006-2014 Mazda MX-5 NC (mark 3)

De NC is compleet opnieuw ontworpen op de tekentafel. Het design is daarin tegen wel weer geïnspireerd op de NA-garantie. Een wederom vernieuwd model waarin de lijnen van de vorige modellen nog steeds herkenbaar zijn. De carrosserie werd wat ronder door de uitgeklopte wielkasten. Het interieur werd aangepast aan de hedendaagse stijl. Bij de NC is er de keuze tussen een 1,8 liter motor van 126 pk of een 2,0 motor van 162 pk, wat opnieuw zorgde voor een toename in rijklaar gewicht. In 2006 brak Mazda ook voor het eerst met een jarenlange traditie: er kwam een MX-5 met stalen klapdak op de markt, wat opnieuw een toename in het gewicht betekende. De vertrouwde softtop bleef echter beschikbaar. In het najaar van 2008 stelde Mazda op hde salon van Parijs een facelift voor van de NC, de NC FL of Mark 3.5 genoemd. Deze is herkenbaar aan de grotere grille en de hertekende bumpers. Ook de kop- en mistlampen en de achterlichten werden gewijzigd. Van alle generaties is de NC wellicht de meest comfortabele, maar daarnaast ook de minst spartaanse. Hij ondervindt onder MX-5 liefhebbers dan ook soms veel kritiek. Onder de naam MX-5 Superlight Speedster bracht Mazda in 2009 een conceptcar uit die in Europa voor het eerst in september dat jaar op de IAA Frankfurt werd getoond. Leuk detail was dat deze snelle “kaalgeplukte” MX-5 precies op het gewicht van het oorspronkelijke 1989 NA-model was teruggebracht! 2013 werd er nogmaals een bescheiden facelift doorgevoerd en in 2014 werd er nog een 25th Anniversary model uitgebracht.

2015 Mazda MX-5 ND (mark 4)

De ND moest weer een ode worden aan de NA-generatie. Licht, klein, wendbaar en spartaans… De ND is volgens liefhebbers na de NC weer een échte MX-5. Zo is hij kleiner, lichter en spartaanser dan zijn voorganger. In september 2014 werd door Mazda de vierde MX-5 generatie onthuld: de ND. De vormgeving is gericht op het zogenaamde Kodo- (soul of motion) ontwerp en omvat technologische skyactiv-aanpassingen (speciaal ontwikkelde motoren en een chassis waarbij het zwaartepunt verder omlaag is gebracht). Hiermee werd een gewichtsreductie van 100kg bereikt ten opzichte van het NC-model. De ND is iets korter en iets breder dan zijn voorgangers en wordt in mei 2015 op de Europese markt uitgebracht. Hierbij kan men kiezen uit een 1.5 liter/131PK motor (uit de nieuwe Mazda 2) en een 2.0 liter/160PK motor, beide met een 6 versnellingsbak. Voor levering buiten Europa zal alleen de 2 liter versie beschikbaar zijn. De Roadster Coupe is met de ND generatie komen te vervallen. Om een breder publiek aan te spreken introduceerde Mazda de ‘RF’ (Retractable Fastback) in 2016. Een kruising tussen een Roadster Coupe en een Targa. Met dit model wil men ook de meer Coupé geöriënteerde kopers aantrekken. De ND zou in eerste instantie samen met Alfa Romeo worden ontwikkeld, maar toen het noodleidende Alfa Romeo de stekker eruit trok ging Mazda op eigen houtje verder. Later maakte het moderbedrijf van Alfa Romeo (Fiat) bekend dat er een niewe 124 Spider geïntroduceerd zou worden op basis van de MD. Deze 124 Spider staat op basis van de ND maar heeft o.a. ander koetswerk en andere (krachtige) motoren. Hoewel een veel gehoord kritiekpunt van de MX-5 altijd is geweest dat deze meer power moest hebben werd de Mazda toch beter ontvangen dan de Fiat en ook in de verkoopaantallen geeft de Mazda de Fiat (ondanks zijn mindere krachtige motorisering) het nakijken. 

Onderlinge verschillen:

In Europa werd de Mazda MX-5 vanaf het begin onder deze typenaam geleverd.

In Noord-Amerika werd hij t/m het NB-model echter geleverd als Mazda Miata MX-5.

Omdat de Miata veel uit de VS en Canada naar Europa is geïmporteerd komt men in Nederland de Europese MX-5, de Amerikaanse en de Canadese Miata-modellen tegen. Uiterlijk is weinig verschil tussen een Mazda Miata MX-5 en een Europese Mazda MX-5. Op de andere achterkant na, waardoor alleen montage van een kleine kentekenplaat mogelijk is, werd bijna alles voornamelijk in de auto verwerkt. Door de strenge Amerikaanse veiligheidseisen heeft de Miata standaard verstevigingsbalken in de portieren en is hij uitgerust met een startbeveiliging. Ook is de verlichting anders geschakeld; USA Miata’s beschikken standaard over gecombineerd stadslicht / knipperlicht, gele sidemarkers voor en rode achter, stuurbekrachtiging, cruise control en airco. Canadese Miata’s zijn bovendien nog standaard voorzien van daylight running lights. Een verschil waaruit men kan opmaken of het om een Amerikaans of Canadees model gaat is de snelheidsmeter. Amerikaanse modellen hebben een snelheidsmeter die mijlen in het groot en kilometers in het klein er naast aangeeft; Canadese modellen hebben een gecombineerd instrument met kilometers in het groot en mijlenin het klein er naast. Er zijn geen Canadese modellen waarvan het instrument alleen kilometers toont. Het instructieboekje is bij de Canadese modellen in het Frans en Engels uitgevoerd en de Miata badge op de achterzijde is bij de Canadese versie in rood bij de USA versie in zwart uitgevoerd.

Vanaf model NB voor de Amerikaanse markt was deze standaard voorzien van een 1.8 liter motor en werd de 1.6 liter versie niet meer toegepast.

Vanaf model NC voor de Amerikaanse markt heet de roadster nu ook in Amerika gewoon Mazda MX-5.

In Japan, het land van herkomst, heet het model Eunos Roadster (Eunos is een aparte merknaam van Mazda).

Bron: Wikipedia

Artikel DvhN: 2015-06-25 bij de foto staat MX-5 ND maar het is natuurlijk de oer MX-5 de NA!

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!