Ford Mustang 55 jaar

Ford Mustang 55 jaar

Ford Mustang

16 april j.l. is het 55 jaar geleden dat de eerste Ford Mustang van de band rolde.

Voor de gelegenheid hebben we onze “pony cars” van stal gehaald.

De Ford Mustang is een van de meest in het oog springende modellen van het Amerikaanse autobedrijf Ford. De stylist John Najjar was fan van het gevechtsvliegtuig de P-51 Mustang(vandaar de naam). Het eerste exemplaar rolde op 17 april 1964 van de productieband en sindsdien zijn er zeer veel van verkocht. Wat de auto zo succesvol maakte was zijn sportieve uiterlijk en zijn lage prijs: 23.000 dollar. De Mustang wordt nu nog steeds geproduceerd en is in de VS nog steeds zeer populair. Dat komt doordat zijn prijs vergeleken met soortgelijke auto’s met circa 20.000 dollar erg laag is.

Ook in Nederland werd de Mustang in de jaren zestig relatief goed verkocht. De Mustang werd van ongeveer 1965 tot 1967 ook in Nederland geassembleerd, in de Nederlandse Fordfabriek in Amsterdam. Ook het huidige model Mustang wordt in Nederland verkocht, echter niet volgens de officiële kanalen als Ford Nederland, maar via grijze import.

Een Pony car is een autotype dat in de Verenigde Staten ontstond met de introductie van de Ford Mustang in 1964

De Mustang stelde ook meteen de kenmerken van een Pony car: betaalbaar, compact, gestileerd en sportief. Het type begon zeer succesvol om dan terrein te verliezen en uiteindelijk tegen 1974 weer te verdwijnen.

De Mustang was als coupé en cabriolet te verkrijgen, had een lange motorkap, een 2,8 liter zes-in-lijnmotor en een handgeschakelde drieversnellingsbak. Het model werd geïntroduceerd met een lage basisprijs van 2368 dollar. Er was ook een uitgebreide optielijst met onder andere een V8-motor, een automatische versnellingsbak, radio, airco en stuurbekrachtiging. Met al die opties geïnstalleerd kostte de Mustang zo’n 60% meer dan het basismodel, en in die uitvoering was het model zeer winstgevend voor Ford. De kenmerken van een Pony car werden: een sportieve stijl, een lage basisprijs, een lange optielijst, en een op jong publiek gerichte marketing.

Onderstaand artikel uit DvhN is van 5 jaar geleden, maar geeft een mooi beeld van de auto.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!